Αρχική σελίδα Δραστηριότητες Εκδήλωση: Κύπρος Σεφέρης (Δελτίο τύπου)

Εκδήλωση: Κύπρος Σεφέρης (Δελτίο τύπου)

Πολιτιστική εκδήλωση στο 6ο Γυμνάσιο Αχαρνών

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ: ΛΟΥΪΖΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΟΥ

Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας - Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Κύπρου, Π.Τ.Δ.Ε, Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

 

Την Παρσκευή 19/4/2024 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του 6ου Γυμνασίου Αχαρνών,  πραγματοποιήθηκε πολιτιστική εκδήλωση με θέμα:

ΚΥΠΡΟΣ – 50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΝΗΜΗΣ

ΣΕΦΕΡΗΣ – 60 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η κυρία Λουΐζα Χριστοδουλίδου με θέμα:

«Τεχνικές υπονόμευσης της βρετανικής αποικιοκρατίας και του επιπολιτισμού στo οψίγονο μυθιστόρημα 'Βαρνάβας Καλοστέφανος' του Γιώργου Σεφέρη»

χριστοδουλίδου-ομιλια1

Η κυρία Χριστοδουλίδου αναφέρθηκε στο ημιτελές μυθιστόρημα του Γεωργίου Σεφέρη «Βαρνάβας Καλοστέφανος», που αποτελεί μια «εξομολόγηση» του ποιητή για τα «έργα και τις ημέρες» της Μεγάλης Βρετανίας στην Κύπρο, για τον ρόλο της ως προς την δημιουργία και την εντεύθεν διαιώνιση του Κυπριακού. Πολύ εύστοχα το συνέδεσε με την τουρκική εισβολή και την δικτατορία μας, ανέδειξε τον πραγματικό ρόλο της Βρετανίας σχετικά με την Κύπρο, έκανε αναφορά σε συνθήκες, στην Τριμερή Διάσκεψη του Λονδίνου. Η ομιλήτρια παρουσίασε με πληρότητα το θεωρητικό πλαίσιο. Η «συνάντηση» κέντρισε το ενδιαφέρον μας και υπήρξε ιδιαίτερα εποικοδομητική.

χριστοδουλίδου-ομιλια5  χριστοδουλίδου-ομιλια6Οι μαθητές με την βοήθεια της κας Χριστοδουλίδου «ταξίδεψαν» στον χρόνο, «άκουσαν» και συζήτησαν μαζί της.

Η διοργάνωση τέτοιου είδους δράσεων «είναι συμπλήρωμα της διδασκαλίας στην τάξη, καθώς όχι μόνο διευκολύνεται η εμπέδωση των γνώσεων μέσω της τοποθέτησης σε σαφέστερο πλαίσιο, αλλά και προάγεται ουσιαστικά η κρίση του μαθητή μέσω της ενίσχυσης ή του μετριασμού των εντυπώσεων που έχει ήδη σχηματίσει».

χριστοδουλίδου-ομιλια7





Υπεύθυνοι καθηγητές της εκδήλωσης ήταν ο κύριος Σεμένογλου Απόστολος, Διευθυντής της σχολικής μονάδας και οι φιλόλογοι εκπαιδευτικοί κυρία Δούβαλη Ανδριανή και κυρία Βεριγάκη Αθηνά.

 



Εκ μέρους των διδασκόντων και της διεύθυνσης του 6ου Γυμνασίου Αχαρνών θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά την κυρία Χριστοδουλίδου για την συμμετοχή της στην πολιτιστική μας εκδήλωση και την ιδιαίτερα κατατοπιστική ομιλία της.

 






χριστοδουλίδου-ομιλια8 Επίσης, θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες για την δωρεά βιβλίων στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας, εμπλουτίζοντας την και ενισχύοντας την φιλαναγνωσία των μαθητών μας. Οι μαθητές μας θα έχουν την ευκαιρία να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να «ταξιδέψουν» στην ποίηση.

Ελπίζουμε να έχουμε την τιμή και την χαρά να συνεργαστούμε και στο μέλλον.

 

 




ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΟΜΙΛΙΑ

Το 6ο Γυμνάσιο Αχαρνών διοργανώνει πολιτιστική εκδήλωση με θέμα:

Κύπρος: 50 χρόνια μνήμης

Σεφέρης: 60 χρόνια από το Νόμπελ Λογοτεχνίας

την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 και ώρα 7.00' μ.μ,στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου με

κεντρική ομιλήτρια την κυρία Λουΐζα Χριστοδουλίδου,

Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας - Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Κύπρου, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Πατήστε εδώ για να δείτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης